luni, 1 iunie 2009

Castelul Huniazilor din Timisoara



Frumosul oras de pe malurile Timisului era odinioara o puternica cetate (Castrum Timensiensis), amintita in documente inca din secolul al XII-lea.
In timpul feudalismului, Cetatea Timisoarei a jucat un rol deosebit de important in luptele impotriva expansiunii otomane, doua figuri luminoase fiind legate de evenimentele petrecute aici: Iancu de Hunedoara si comitele Pavel Chinezu.

Chiar in mijlocul orasului se inalta, pe locul palatului construit de Carol Robert d'Anjou in 1318, castelul Huniazilor. Recladit de Iancu de Hunedoara, castelul era o constructie simpla, intarita cu bastioane si ziduri groase. Numeroasele adaugiri pe care le-a suferit de-a lungul timpului i-au dat o infatisare masiva si impunatoare. Crenelurile de deasupra fatadei, armura si armele care strajuiesc intrarea evoca Cetatea Timisoarei, pe timpul cand aceasta se intindea de la actuala cladire a castelului pana in perimetrul Pietei Libertatii.

Transformat, in vremea ocupatiei otomane, in sediu al pasalacului Timisoarei (1552) - pagina neagra in istoria asezarii - castelul este eliberat odata cu cetatea (1718). Restaurat in 1856 devine, din 1885, muzeu. Tezaur de documente si de frumusete, muzeul are sectii de istorie si arte plastice, etnografie si stiintele naturii CETATEA TIMISOARA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu