miercuri, 10 iunie 2009

leandrul

Leandrul, frumusete periculoasa

Daca ai observat in gradini si parcuri un arbust cu frunze ascutite, in forma de lance si numeroase buchetele de flori roz, albe sau galbene, trebuie sa stii ca este vorba despre leandru.

Leandrul (Nerium Oleander) este un arbust mediteranean, pe cat de frumos, delicat si plini de flori parfumate, pe atat de usor de plantat si intretinut. Culorile florilor sale variaza de la alb, roz - care sunt si cele mai raspandite - pana la galben, rosu sau portocaliu.

Intretinere


Fiind o planta mediteraneana, acesta iubeste caldura si umezeala, dar nu in cantitati excesive. Pentru a te bucura de florile sale, leandrul trebuie plasat intr-o zona luminoasa si calduroasa.

Rezista foarte bine in ghiveci, putand fi pastrat atat in interior, cat si in exterior pe timpul verii. Tot pe timpul verii, leandrul mai poate fi plantat in gradina, cu conditia de a fi mutat in ghiveci la sosirea toamnei.

Udarea va tine cont de sezon, pe timpul verii aceasta fiind mai abundenta, dar, va tine cont si de locul in care este plantat - daca este in ghiveci, in exterior, se va uda mai des, iar daca este in ghiveci in interior sau plantat in gradina, cantitatea de apa va fi mai mica.

Inmultire

Inmultirea leandrului poate fi vegetativa, prin intermediul ramurilor tinere. Acestea se lasa in apa pana ce fac radacini, apoi se planteaza in ghiveci. Inmultirea prin intermediul semintelor nu este la fel de practica si poate fi si extrem de dificila.

Fertilizare

Leandrul nu are nevoie in mod special de ingrasaminte, fiind un arbust obisnuit cu solurile sarace. Poti apela la ingrasaminte daca inflorirea intarzie sa apara, alegand in acest caz stimulatori de inflorire. Ramificatia se stimuleaza prin taierea varfurilor la inceputul primaverii (februarie, martie). Cu cat planta este mai ramificata, cu atat florile vor fi mai numeroase.

Atentie!

Un lucru extrem de important este faptul ca leandrul este o planta foarte toxica, fiind otravitoare chiar si in cantitati mici. De aceea, trebuie sa te speli pe maini daca iei contact cu seva acestei plante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu