joi, 18 iunie 2009

FICUS ELASTICA


Origine: India, Himalaya, Myanmar, Malaysia.

Frunze: lungi de 30-45 cm, groase, lucioase, simple, ovale, terminate cu un mic varf ascutit. Frunzele tinere sunt de culoarea bronzului si devin verzi ulterior.

Flori: in ghiveci nu fac flori. In marile sere, exemplarele mature fac smochine mici, necomestibile.

Lumina: plantele suporta sa stea la 2-3 m de fereastra, dar cresc mai bine daca sunt tinute in lumina directa jurnatate de zi.

Pamant: pamant de gradina, mranita pentru plante verzi si nisip, in parti egale. Pe fundul ghiveciului trebuie pus un strat de 5 cm de pietris care sa asigure drenajul.

Ingrasamant: in martie-octombrie trebuie udat cu o solutie fertilizanta (1 g ingrasamant la 1 I apa), ingrasamant lichid (un dop la 10 I de apa. Ingrasamintele granulate, care se pun la suprafata substratului, sunt recomandate pentru exemplarele mari, pentru ca elibereaza lent elementele fertilizante, in functie de umiditatea soIului, fara a intra in contact direct cu radacinile.

Umiditatea aerului: iarna, cand intra in functiune incalzirea centrala, pulverizati apa pe planta de cel putin 3 ori pe saptamana. Lunar, spalati frunzele cu un burete umed sau cu o laveta pentru a le curata de praf. Pentru ficusul-de-cauciuc sunt ideale saturatoarele.

Udare: excesul de apa este mult mai nociv decat lipsa acesteia. larna, puneti 1 I de apa saptamanal, la o planta de 1 m inaltime. Intre 2 udari, substratul trebuie sa fie uscat deasupra. Vara, udati-I de 2-3 ori pe saptamana, in functie de temperatura. Evitati ghivecele cu rezerva de apa.

Transplantare: in primii 3 ani schimbati pamantul anual, in februarie-martie. Apoi, doar o data la 2 ani. Cand ghiveciul este prea greu ori prea voluminos, schimbati doar un strat de la suprafata substratului, de circa 4 cm grosime, avand grija sa nu atingeti radacinile. Utilizati o mranita de transplantare clasica, imbogatita cu un fertilizant pe baza de gunoi de grajd.

Cerinte specifice: daca nu are radacinile inecate de apa, ficusul se comporta foarte bine, fara probleme. Dupa ce-I udati, aruncati apa in exces din farfurie.

Dimensiuni: in ghiveci, in apartament, 3 m inaltime. In gradina de iarna, pus direct in pamant, atinge 5 m. Anvergura variaza intre 30 cm si 2 m, in functie de ramificare.

Inmultire: marcotaj aerian al ramurilor din mai pana in septembrie. Crestati o tulpina ce jos in sus pe 5 mm sub o frunza. Imbibati un bastonas umed in pudra de hormoni pentru butasire inserati-I in crestatura. Inveliti totul cu un manson de muschi umezit si legati-I apoi cu rafie. Fixati muschiul cu 2 benzi de scotch, la extremitati. In cateva luni, prin muschi vor aparea radacinile. Atunci taiati ramura sub radacini si puneti noua planta intr-un ghiveci cu diametrul de 12-14 cm. Butasii din varful ramurilor se pun in minisere incalzite.

Longevitate: 10-20 de ani si chiar mai mult, cand conditiile de cultura sunt satisfacatoare. Excesul de apa il poate omori in 6 luni.

Daunatori si boli: cosenilele fac frunzele lipicioase si se evidentiaza prin prezenta de carapace brune ori albe pasloase, de-a lungul nervurilor, pe dosul frunzelor.

Specii si varietati: Decora, cu frunzele tinere infasurate intr-o teaca rosie; La France, cu frunzele mult mai mici, chircite la varf; Ficus elastica Decora Belga si Doescheri cu frunze marmorate cu galben-alburiu si verde-inchis (ca toate varitatile panasate, au nevoie de multa lumina pentru pastra culorile); Robusta, cu frunzele mari; Schryveriana, verde-pal.

Sfat: exemplarele tinere au tendinta sa creasca in sus, pe o tulpina mica. Cumparati, de preferinta, un ghiveci mai mare, cu mai multe exemplare. Pentru a impulsiona formarea de lastari laterali, rupeti varfurile ramurilor tinere, ori crestati usor scoarta tulpinii, sub o frunza. Astfel stimulati vegetatia mugurilor axilari.


Ficus elastica
Ficus elastica
Ficus elastica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu