joi, 4 iunie 2009

Muscata

Muscata este o planta decorativa foarte frumoasa, nu este foarte pretentioasa, este rezistenta si nu are nevoie de o ingrijire deosebita. Datorita culorilor ei vii este una din cele mai iubite plante de apartament. Efectul decorativ se datoreaza contrastului dintre verdele frunzelor si rosul sau rozul petalelor.In ceea ce priveste calitatile sale terapeutice, astrologii sustin ca in fiecare casa ar trebui sa existe cate o muscata. Aceasta este benefica pentru toate persoanele care doresc sa se bucure de un psihic solid. Muscatele rosii faciliteaza asociatiile de idei, cele visinii stimuleaza intelectul iar cele albe aduna energiile pozitive.Iarna, muscata nu are nevoie de o atentie deosebiat fiind o planta destul de robust

Aceasta se va uda in timpul iernii o data pe saptamana deoarece pamantul este bine sa fie mentinut uscat. Daca planta este udata excesiv, poate aparea un tip de parazit la radacina plantei si tulpina si radacina muscatei pot putrezi. Muscata nu rezista la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius iar luminozitatea nu conteaza foarte mult pentru aceasta planta de apartament.


Pamantul din ghiveci trebuie sa fie foarte bogat in nutrienti. Este bine sa fie utilizat pamant de gradina, amestecat cu nisip si turba. Se poate folosi pentru imbogatirea pamantului si ingrasamant artificial lichid.Temperaturile mai joase la care este supusa muscata iarna favorizeaza inflorirea. Respectand indicatiile de mai sus poti avea un balcon plin de flori chiar si in anotimpul rece.Muscatele nu se taie, se ciupesc. Acest ciupit determina o inflorire mai abundenta si se poate face de 2-3 ori pe an, rupandu-se varful lastarilor. Tot pentru a stimula inflorirea este bine sa rupi florile uscate pentru a nu permite dirijarea energiei plantei in forma de seminte.Daca nu vrei ca in vara sa ai o explozie de flori este bine ca iarna sa permiti muscatei sa intre in repaus.

Inmultirea muscatei se face prin butasi in orice perioada a anului. Daca vrei ca prima inflorire sa aibe loc in timpul iernii, atunci cel mai bine este sa plantezi un butas toamna. Substratul in care pozitionam butasul poate fi alcatuit dintr-o parte perlit si o parte turba.Daca vrei sa creezi o impresie de originalitate planteaza muscate in jardiniere alternand diferite culori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu