marți, 2 iunie 2009

Istoria Trandafirului


Trandafirul are aproximativ 150 de specii raspandite pe tot pamantul. Gradinaritul trandafirilor a inceput acum 5000 de ani, probabil in China.In timpul perioadei Romane, trandafirii erau crescuti in Estul Mijlociu. Erau folositi ca si confetti la petreceri, cu scopuri medicale si ca sursa de parfum. Nobilimea romana a realizat mari gradini publice cu trandafiri. Dupa prabusirea Imperiului Roman, popularitatea trandafirilor a crescut si a decazut in functie de trendurile gradinaritului din acea perioada.In timpul secolului al XV-lea, trandafirul a fost folosit ca imbol de razboi. Trandafirul alb simboliza York, iar cel rosu, Lancester, iar ca rezultat, conflictul a primit denumirea de “Razboiul rozelor”.In timpul secolului XVII, faima trandafirilor a crescut atat de mult incat putea fi oferi ca plata in schimbul unei sume de bani. Sotia lui Napoleon, Josephine, a realizat o colectie impresionanta de trandafiri la Castelul Malmaison, la 7 mile distanta de Paris, in anii 1800.Abia in sec XVIII au fost introdusi trandafirii in Europa, din China. In zilele noastre trandafirii se bucura de popularitate, iar pentru ai creste cu succes, trebuie sa se ia in considerare mai multe aspecte: atentia acordata, diferentierea intre specii, cunostinte de baza si informatii despre posibile boli si insecte.

SPECIILE DE TRANDAFIRI

Trandafiri vechi europeni de gradina

Exista in aceasta categorie 5 clase de trandafiri:Gallica, Damask, Alba, Centifolia si Moss

GALLICA

Trandafirii Galica sunt cei mai vechi trandafiri cultivati in Vest si care au supravietuit caderii Imperiului Roman.Acestea se formeaza ca niste tufe verticale cu tepi fini, care capata culoarea rosu inchis in timpul toamnei, si sunt extremi de vigurosi. Sunt toleranti cu soluri mai putin fertile. Mirosul variaza. Cand cresc pe sol propriu pot ajunge pana la 120 x 120m.

DAMASK

Acesti trandafiri au fost cultivati de catre romani, si ar fi disparut daca nu ar fi ajuns in grija manastirilor europene care i-au cultivat in scopuri medicinale. Aceasta specie este mai mare decat Gallica. Sunt cunoscuti dupa mirosul puternic si dupa faptul ca infloresc puternic in luna iunie. Culoarea lor vaiaza de la alb la roz puternic. Sunt extrem de vigurosi, nu au probleme cu posibilele boli si nu au nevoie d eo ingrijire speciala.

MOSS

Acesti trandafiri au aparut ca o ramura a Centifolilor, in timpul secolului XVIII. Sunt mai sensibili si infloresc vara devreme. Culoarea florilor variaza intre alb si rosu intens(stacojiu).

CENTIFOLIA

Acesti trandafiri se numesc “trandafiri cu sute de petale”, sau “trandafirii varza”, facuti faimosi de crescatoarii germani. Au frunze numeroase si sunt foarte rezistenti. Infloresc o singura data in timpul verii si sunt recunoscuti pentru desimea petalelor florii. Culoarea variaza intre roz inchis si culoarea lavandei.

ALBE

Sunt cunoscuti ca “Trandafirii albi ai lui Shakespeare”. Sunt vestiti pentru mirosul lor placut si moale. Pot atinge pana la 7-8 m, fiind cei mai inalti dintre trandafirii vechi europeni de gradina. Culoarea lor nu este neaparat alba, ci pot fi chiar roz. Infloreste o singura data in mijlocul verii. Prefera sa cresca in jurul copacilor inalti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu