miercuri, 24 iunie 2009

Trandafirul de Jericho, planta nemuritoare


Se numeste planta dinozaur, floarea de piatra, siempre viva, dar este cunoscuta in special ca trandafirul de Jericho. De fapt, sub aceasta denumire se ascund mai multe tipuri de plante
. Anastatica hierochuntica, Selaginella pilifera, Pallenis hierochuntica si Odontospermum Pygmaeum sunt doar cateva dintre ele. Unii spun ca aceste plante au aparut in urma cu 290 de milioane de ani, pe vremea dinozaurilor, altii spun ca sunt relativ tinere. Unii spun ca ar fi originare din Asia, altii spun ca au aparut in desertul Sahara. Pana la urma nici nu mai conteaza. Important este ca trandafirul de Jericho exista si poate intra in casele noastre, fie ca avem experienta in gradinarit, fie ca nu.

Ce are deosebit aceasta planta? Este unul dintre miracolele naturii si cel mai bun exemplu de adaptare la mediul inconjurator. Trandafirul de Jericho este nemuritor. Chiar daca vrei sa il omori n-ai sanse de reusita. Daca nu primeste apa intr-o anumita perioada, planta se usuca si isi strange fruzele transformandu-se intr-un ghem. Pana aici nimic deosebit. Miracolul se observa atunci cand o pui din nou in apa. Ghemul maroniu care parea mort incepe incet, incet sa se desfaca si sa se inverzeasca. Asta poate dura o zi, cateva zile sau o saptamana, in functie de specie. In momentul cand nu mai primeste apa, planta se strange la loc, dupa care poate reinvia de nenumarate ori. In unele tari, fiecare familie are un trandafir de Jericho care se transmite din generatie in generatie.

Cel mai probabil trandafirul de Jericho provine din deserturi. Creste in nisipurile din Egipt, Siria, Arabia Saudita si Mexic. Cand solul nu mai este indeajuns de umed, planta isi ia radacinile la spinare si pleaca in cautarea unui loc mai bun. Se strange sub forma unui
ghem si se lasa purtata de vant pana cand simte ca a ajuns pe sol prielnic. Daca gaseste conditii bune, se stabileste acolo definitiv. Daca nu, se strange din nou si mai cauta.

De obicei, trandafirul se vinde uscat. Nu este nevoie sa il plantezi in ghiveci. Ajunge sa il pui intr-un bol cu apa si el se va deschide in scurt timp. Apa se schimba zilnic si trandafirul poate fi tinut in apa pe o perioada nelimitata. Totusi este indicat sa-l pui la hibernat din cand in cand.

In unele regiuni, se crede ca trandafirul de Jericho are proprietati miraculoase. Casa in care creste o asemenea planta nu va duce niciodata lipsa de iubire, liniste si bani. De altfel, trandafirul se foloseste in ritualurile Voodoo si Santeria pentru vrajile legate de bani si iubire. Apa in care a stat trandafirul de Jericho timp de o zi este imprastiata prin casa pentru a absorbi energiile negative si pentru a proteja membrii familiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu