Irisul sau stanjenelul, cum este mai bine cunoscut, este o floare remarcabila prin formele, culorile si prin parfumul ei placut. De asemenea, are o valoare simbolica in numeroase civilizatii ale lumii. Astfel, in mitologia greaca, Iris este zeita soarelui, considerata mesager intre Olimp si Terra, drumurile sale fiind marcate de un curcubeu multicolor care ii indulcea sobra aparitie.
Dupa aparitia crestinismului, irisul a inceput sa fie considerat drept floarea Fecioarei Maria. La francezi a fost cel dintai simbol al regalitatii, fiind premergatorul faimoasei flori de crin. Floarea de iris este alaturi de crizantema simbolul oficial al Japoniei.
Irisul este originar, in special, din emisfera nordica, fiind o planta specifica zonelor temperate reci si putand fi intalnite pana la limitele desertice.

Planta prefera solurile usoare, permeabile, care sa nu permita stagnarea apei. Udarea trebuie facuta in mod regulat, cantitatea de apa si frecventa se apreciaza in functie de perioada calendaristica, natura si compozitia solului, viteza de crestere a plantelor si stadiul lor de dezvoltare.
Dintre speciile de iris putem aminti:



Despre problemele care apar in cultura irisului ar fi de amintit bolile si daunatorii.
Bolile cele mai frecvente sunt:


Dintre daunatori amintim tripsul, care provoaca pete albe pe bracteiele ce protejaza bobocii florali. In momentul in care floarea se deschide, apar mici pete albe pe petale. Se pot observa de asemenea larvele de culoare galben-orange, semn clar ca planta este atacata. Se aplica tratament cu insecticide (sinoratox) aproximativ cu o saptamana inainte de inflorire.
Irisul este o floare absolut remarcabila datorita frumusetii sale fragile si efemere, a perfectiunii liniei si tinutei sale elegante
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu